Koekoek gaat de scholen langs!

Koekoek is als educatieve voorstelling te boeken voor het basisonderwijs en heeft als doel meer begrip voor anderen met een (visuele) beperking te creëren door hen te laten ervaren hoe het is om blind te zijn. Zo vergroten we het referentiekader van leerlingen en proberen we bij te dragen aan een meer inclusieve samenleving.

Kernboodschap

We maken kennis met Mick Koekoek, een blinde jongen met rap-ambities, die zijn kansen in ziet storten als hij een slechte auditie heeft gehad en daar zichzelf de schuld van geeft. Maar, dankzij zijn geniale zusje krijgt Mick de kans om terug naar het verleden te reizen.. De leerlingen krijgen de gelegenheid om Mick te helpen met nieuwe keuzes zodat hij een knal-auditie neer kan zetten!

De stemmen in het hoorspel zijn ingesproken door een speciale sterrencast van cliënten van Stichting Bartiméus. Dit zijn bijzondere mensen die zelf leven met een (visuele) beperking. Deze voorstelling wordt gesteund door het Bartiméus Fonds en Stichting Accessibility.

Wij zijn de Familie Koekoek en hebben een voorstelling mogen ontwikkelen samen met Stichting Bartiméus. De voorstelling heet ‘Koekoek, een beleving in het donker.’ Tijdens deze voorstelling ervaren leerlingen hoe het is om anders te zijn; blind bijvoorbeeld. Op deze manier creëren wij ruimte voor verwondering. Samen met de leerlingen voeren we vervolgens een gesprek over hoe het is om te leven met een beperking én hoe hiermee om te gaan.

We maken kennis met Mick Koekoek, een blinde jongen met rap-ambities, die zijn kansen in ziet storten als hij een slechte auditie heeft gehad en daar zichzelf de schuld van geeft. Maar, dankzij zijn geniale zusje krijgt Mick de kans om terug naar het verleden te reizen.. De leerlingen krijgen de gelegenheid om Mick te helpen met nieuwe keuzes zodat hij een knal-auditie neer kan zetten!

  Programma voorstelling  

      > 10 min voorbereidend gesprek – korte voorbereiding op de voorstelling: Wat gaat er zo gebeuren? Wat kan je verwachten; Het kan een beetje spannend zijn, wat mag je doen als je je onveilig voelt? Hoe lang duurt het?

Wij creëren een veilige omgeving voor de leerlingen en laten ze de voorstelling ingaan met een open blik.

            > 30 min – voorstelling 
De voorstelling speelt zich grotendeels af in het donker dankzij de gezichtsmaskers, het is een hoorspel op basis van 3D-geluid met live begeleiding en speciale licht- en geluidseffecten die aansluiten op het verhaal. Het is interactief; de leerlingen hebben invloed op de verloop van het verhaal.

            > 20 minuten – Onderwijsleergesprek
Wat vonden jullie van de voorstelling? Hoe was het voor jou om ‘anders’ te zijn? Wat merkte je dat er gebeurde? Wat zou er allemaal anders zijn in jouw leven als een beperking hebt, bij welke dagelijkse dingen merk je dat?

Wij komen graag bij jullie langs met deze bijzondere ervaring. De voorstelling is al te boeken vanaf 500 euro per dag (uitgaande van 3 voorstellingen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *