Het ontstaan van Koekoek!

‘Wow, ik had niet verwacht dat Wesley zo goed kon acteren!’ Het was die uitspraak van Cindy die mij in de zomer van 2021 ontzettend ontroerde.

Cindy zei dit vlak na de eerste try-out van Koekoek! waar ze, samen met een stel enthousiaste mede-bewoners van zorginstelling Bartiméus, als allereerste de voorstelling mocht beleven. Dolgelukkig stuurde ik direct de betrokken stemacteurs een audiobericht: ‘Yesss; ze vonden het goed!’

Het doel was hiermee bereikt; Wesley heeft zelf namelijk ook een visuele en verstandelijke beperking maar in zijn rol als Mick Koekoek toont hij dat dit zijn talent niet in de weg hoeft te zitten. 

Als begeleider bij Bartimeus werk ik met mensen die net even anders zijn. Ze zijn slechtziend of zelfs blind en hebben daarnaast ook nog een verstandelijke beperking. Maar wat blijkt; de bewoners zijn -stuk voor stuk- enorm talentvol! Zo werd ik dus blij verrast toen ik hoorde hoe goed Wesley stemmen kan imiteren en ik ontdekte dat Christiaan een professionele Radio-DJ bleek te zijn. Of neem het acteertalent van Lotte: haar dramatische snik was tijdens een activiteit zo echt dat de begeleiding haar wilde troosten. Nergens voor nodig!

Zo ontstond het idee om samen een hoorspel te maken. Niet zomaar eentje; een spannende voorstelling in het donker moest het worden. Een beleving. Eentje waarbij mensen zonder een beperking kunnen ervaren hoe het is om (bijvoorbeeld) blind te zijn.

Met behulp van een stel creatieve mede-ondernemers en de steun van het Bartimeus Fonds is mijn droom inmiddels werkelijkheid geworden. Samen hebben we het afgelopen jaar hard gewerkt aan een kindervoorstelling waarin een bont gezelschap bewijst dat het niet erg is als je anders bent. Want iedereen heeft een talent…

Koekoek!

Met hartelijke groet,

Klaas-Jan van den Brink

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *